Toitlustuspaketid Pärnu Muuseumis
11 000 AASTAT MAITSEELAMUSI
"Siin jõesuus on inimesed elanud juba 11 000 aastat. AD 1251 pühitseti Saare-Lääne piiskopkonna Pärnu toomkirik ja esimene linn jõe paremal kaldal oli rajatud. Tosin aastat hiljem see rüüstati ja kodanikud asutasid jõe vasakule kaldale ordulinna Uus-Pärnu. 14. sajandil kujunes sellest Hansalinn, 16. sajandil administratiivkeskus. 17. sajandil ülikoolilinn, 18. sajandil taas kaupmeeste linn, 19. sajandil kuurortlinn ja 20. sajandil Eesti suvepealinn.»
Nii on kirjas Pärnu 750. aastapäevaks püstitatud kellatornil.
Pärnus on alati armastatud külalislahkust. Keskajal võtsime külalisi vastu arvukates kõrtsides, 18. sajandil võõrustasime uhketes kaubamajades, 20. sajandi alguses majutasime peenetes supelasutustes.
Külalislahkus juurde käib vaieldamatult ka hea söök. Pärnu Muuseumi ning meie toredate partnerite (Deluxe Catering OÜ ja Toidutiim OÜ) loodud toitlustuspaketid annavad edasi erinevate ajastute meeleolu ja aitavad muuta muuseumi ruumides toimuva sündmuse eriliseks ja kordumatuks.
Pakettide ettetellimise aeg: minimaalselt 5 tööpäeva.
Inimeste arv: miinimum 10, maksimum 100 (kui pole märgitud teisiti).
Hinnad sisaldavad käibemaksu 22%.
Pildid on illustratiivsed ning neil ei ole esitletud kõik loetletud toidud.
KIVIAEG
Pärnus asub vanim teadaolev inimese elupaik Pärnumaal ja kogu Eestis – Pulli asulakoht. Kiviaja inimeste elukoht paiknes Pärnu jõkke voolanud oja suudmes ja oli arvatavasti hooajaline laagripaik, kus elati 9000-8500 aastat eKr. Leitud loomaluude järgi otsustades jahtisid seal elanud inimesed peamiselt põtru ja kopraid ning püüdsid kala.
Põdrajaht Pulli asulakohas (suupisted)
Suitsune põder metsaseentega 25gVinnutatud põdraliha 10g
Sarapuupähklid 15g
Kannuvesi pohladega
Hind: 11€/inimene
KESKAEG
Keskajal (13.-16. sajandil) oli tänane Pärnu ala jagatud kahe maahärra vahel. Nii asus jõekallastel ka kaks Pärnu linna. Vana-Pärnu kuulus Saare-Lääne piiskopile, Uus-Pärnu Saksa Ordu Liivimaa harule. Ringmüüriga ümbritsetud Uus-Pärnu oli jõukas hansalinn, kus elatuti peamiselt käsitööst ja kaubandusest. Suurt kasumit andis eelkõige saksa soost linnakodanikele kõrtsipidamine ja õllemüük. Hilisõhtused söömingud ja joomingud, eriti kõrtsides, olid põlu all, ometi olid kõrtsid menukad, millest räägib ka nende erakordselt suur arv – linnamüüride vahel asus neid 16. sajandi keskpaigas koguni 15... Samas peeti ka hommikusööki sobivaks vaid lastele ja füüsilise töö tegijatele ning moraalseks peeti vaid lõuna- ning varase õhtusöögiga piirdumist.
Uus-Pärnu müürsepp Andreas Blocki kiire tööpäevaeine
Veisemaksapirukas sibulaga 30g või sibulapirukas 30g (taimne alternatiiv)
Meega hautatud kaalikas 200g (serveeritakse soojalt, taimne)
Saku mõdu 0,2l (alkoholiga 4%)
Kannuvesi
Auväärse Uus-Pärnu kaupmehe Pawel Krumschake mõnus kõrtsiõhtu
Täidetud muna peekoniga 30g või täidetud muna kapparitega 30gLäätsehautis sealiha ja vürtsidega 250g (serveeritakse soojalt, võimalik ka taimselt)
Õlu Karl Friedrich 0,2l (alkoholiga 5%)
Kannuvesi kuivatatud nelgiga
Hind: 13€/inimene, 11€/inimene (ilma alkoholita)
17.-18. SAJAND
Pärnu raehärra sulase Jaani ja tema noore pruudi Elo küünlakuine pulmapidu
Verivorstitrühvel hapukapsa dekooriga 20gKarask sõira ja pohlaga 30g (taimne)
Magus õllesupp 250ml (taimne)
Kamakäkk 30g hapupiimaga 250ml (taimne)
Kali 200ml
Kannuvesi
Hind: 14,75€/inimene
Karksi mõisahärra ajab Pärnu linnas Jacke kaubamajas tähtsaid äriasju
Valge kala tarrendis munaga 40g
Läätse-shampinjonipasteet rukkileival 20g (taimne)
Põldvuti koib kaalikapüreega 200g või porgandi-kapsakotlett seenekastmega 150g (serveeritakse soojalt)
Kannuvesi
Marjavein 50cl
Hind: 16€/inimene, 14€/inimene (alkoholita)
ÄRKAMISAEG JA ISESEISEV EESTI
NB! Seda paketti soovitame tellida ka Koidula muuseumisse.
19. sajandi 30-ndate teisest poolest algas Pärnu kujunemine suletud kindluslinnast avatud, rohelusse uppuvaks parkide, alleede ja elegantse arhitektuuriga mereäärseks kuurordiks. Samal ajal tõstis valgustusliikumine esile hariduse ja kodanikuvabaduste teemad. 18. sajandi lõpus said kodanikuõigused kõik Pärnu elanikud. 19. sajandil kaotati pärisorjus. 1857. aastal hakkas Pärnu Ülejõe kooliõpetaja J.V. Jannsen välja andma esimest eestikeelset ajalehte “Perno Postimees”. 1918. aasta 23. veebruaril loeti Pärnu Endla teatri rõdul ette „Manifest kõigile Eestimaa rahvastele“ ning pärast Vabadussõda said eestlastest taas oma maa peremehed.
Mõnda aega sai elu-olu areneda siin nii nagu teistes Lääne riikides. Pärnust sai armastatud suvituslinn, kuhu tegi Pärnu laevaseltsi aurik tõi külastajaid koguni Stockholmist. Riigivanema Konstantin Pätsi sissekanne Pärnu Supelasutuse külalisteraamatus: „ …Minu suvepuhkus ei ole täielik, kui ma ei ole Pärnus käinud ja siin ennast talve vastu karastanud. Siit lahkudes tunnen igakord ennast palju värskemana ja tervemana. 19. juuli 1936“.
Supelsaksad Pärnu Turistidekodu restoraanis
Räimerull kartulil 30gMulgipuder pekikõrnetega, roheline sibul, leib 300g (serveeritakse soojalt, võimalik ka taimselt)
Moorapea 50g
Marjaliköör 50ml
Isetehtud õunalimonaad 200ml
Kannuvesi
Hind: 17,50€/inimene, 15,30€/inimene (ilma alkoholita)
NÕUKOGUDE AEG
Pärast II Maailmasõda sai Eestist nõukogude võimu poolt okupeeritud riik. Kõik riigistati. Võimu teostamiseks sobisid hästi töökollektiivid. Nende kaudu pidi toimuma indiviidi sulandamine kollektiivsesse ellu ja kontroll tema üle. Talumajapidamised liideti kolhoosideks, meistrid artellideks ja töökojad tööstusteks. Selleks kasutati mitmesuguseid sunnivahendeid, sh küüditamist.Pärnust sai tööstuslinn ja juhtiv ravikuurort, mis pidi teenindama eeskätt töölisklassi kangelasi. Inimeste igapäevaelu mõjutas defitsiit ehk pea kõige elementaarse puudumine. Nii kodumasinaid, kortereid, autosid, Pärnus toodetud Viisnurga vabriku sektsioonmööblit kui tuusikuid sanatooriumisse sai soetada vaid vastavate lubade alusel. 1970. aastatel süvenenud toiduainete defitsiidi tõttu hakkasid inimesed üha rohkem hoidistama ning toidukaupu, nagu ka muid kaupu, hangiti läbi tuttava kombinaaditöötaja, sööklateenindaja või müüja. Liköörist sai altkäemaks ning suitsuvorstist hinnaline kingitus, ning moodsaks muutusid sauna- ja süldipeod, kus pidulaud pidi olema vaevaga hangitud suupistetest lookas.
1977. aasta saunaõhtu Viisnurga vabriku puhkemajas
Kasukas pokaalis 150g
Sefiirikorvike mustsõstramoosiga 50g
Viljakohv 150ml, pits viina 40ml
Kannuvesi
Hind: 18€/inimene, 16€/inimene (ilma alkoholita)
KAASAEGNE PÄRNU
Tänane Pärnumaa maitseb värskelt, vahetult, lihtsalt ja rahvusvaheliselt ning nii nagu läbi aegade, on parimates Pärnu köökides toit tehtud peamiselt sellest, mis hooajal parajasti kättesaadav. Need lõunapaketid on inspireeritud paikkonna ajaloost, kuid on saanud kaasaegse näo ja maitse.
Lõunasöök
Porru-kartulipüreesupp krõbeda peekoni, röstitud sibula ja ürdiõliga (saab ka taimsena).
Madalküpsetatud seafilee või küpsetatud selleristeik (taimne) purustatud mündiste herneste ja sinepikastmega.
Kohvibrüleekreem käsitööjäätisega või puuviljasalat vaarikasiirupiga.
Valikus on kolm hinnakombinatsiooni:
- supp ja praad 27,50€/inimene;
- supp ja magustoit 27,50€/inimene;
- supp, praad ja magustoit 33€/inimene.
Hinnad sisaldavad ka käsitöösai või –leiba, maitsevett ning kohvi ja teed.
* Seda kohvipausi saame pakkuda vaid kuni 35 inimesele.
Hinnakombinatsioonid:
- Soolane ja magus pirukas (soolane pirukas saab olla ka taimne), kohv, tee ja kannuvesi 7€/inimene;
- Küpsisevalik (soolane ja magus) ning puuviljavalik (kuni 2 sorti), kohv, tee ja kannuvesi 8€/inimene;
- Kohv, tee ja kannuvesi: 3€/inimene